TURKÁLÁS A MÚLTBAN

2015. január 6. kedd

PG- másolata

 

Elhagyott létesítmények Magyarországo

1. fejezet

Fekete-kastély sötét múlttal

 

20141226_123451

A kastély északi oldala

A Balaton északi partján fekvő Balatonederics nem csak borospincéiről, és a Dr. Nagy Endre által alapított Afrika Múzeumról híres. Van egy kevéssé ismert nevezetessége is, melyet lassan, de biztosan visszahódít a természet. Ha a 71-es úton Szigliget irányából Keszthely felé biciklizünk, vagy autózunk, Balatonederics előtt az út jobb oldalán egy kovácsoltvas kapu mögött furcsa, elburjánzott növényekkel benőtt udvarra lehetünk figyelmesek. Amennyiben a kíváncsi turista nekivág az omladozó kerítés mentén a szőlőhegynek, a fák és bokrok takarásából előbukkan a 150 éves múltra visszatekintő Felső Fekete-kastély. Nevét hivatalosan a feketére festett ajtókról és ablakokról kapta, ám a történetére is kitűnően illik ez a jelző.

A kastély felépülése

Az eredetileg Nedecről származó Nedeczky család a 18. század első felében vásárolt Ederics környékén birtokokat, majd beköltözött a kevésbé látványos építészeti stílussal bíró Alsó-kastélyba (Ez a kastély a mai Afrika Múzeum környékén épülhetett). Azonban egy közelgő esküvő miatt sürgőssé vált egy új kastély építése, melyet a vőlegény Nedeczky Jenő tervezett és építtetett 1880-ban, majd egy évvel később felségül vette unokatestvérét, Emmát.

20141226_123913

A kastély déli oldala a toronnyal

Az anyai ágon Deák Ferenccel rokon Jenő lázadó természetéről volt híres, többször tett lépéseket az abszolutizmus ellen, 1864 márciusában öccsével, Istvánnal együtt letartóztatták egy Habsburg ellenes merénylet előkészítésének vádjával, de bizonyíték híján, Deák segítségével még az év júniusában szabadon engedték Őket.

Gyilkosság és öngyilkosság

A századforduló után tragikus események sora vette kezdetét a kastélyban. 1912 nyarán vérbe fagyva találták rá a szakácsnőre, akit a férje egy edericsi gulyás ölt meg féltékenységből. Két évvel később Nedeczky Jenő, mivel gyógyíthatatlan betegségéből nem látott más kiutat, a 74. születésnapján szobájában felakasztotta magát.

20141226_123516

A romos főbejárat

 1928-ban a Vág Jenő budapesti ügyvéd és neje vette meg a kastélyt a Nedeczky családtól. Nem sokkal beköltözésük után az ügyvéd rajtakapta feleségét egy edericsi kútfúróval, és még azon az éjszakán öngyilkosságot követett el. Az özvegyet eljegyezte a kútfúró, ám hamarosan Ő is önkezével vetett véget életének, miután Vágné beleszeretett egy másik férfiba, Kaály Nagy Adorjánba. Kaály ismert bűnöző volt, többször adta ki magát földbirtokosnak, és tengerésztisztnek, vagyonszerzés céljából tizenháromszor nősült. Mire a rendőrség kiderítette a tartózkodási helyét, nagyrészt felélte az özvegy pénzét, és a maradék vagyonnal kereket oldott. Vágné ez után kénytelen volt eladni a kastélyt, hogy pénzhez jusson. Az új tulajdonos egy nyugalmazott miniszteri főtanácsos volt, aki a II. világháború alatt költözött a kastélyba román származású feleségével. Kettős hírszerző volt, látszólag a németeknek dolgozott, ám valójában az angoloknak és a szovjeteknek kémkedett. Eme tevékenységéről 1945-ben a németek tudomást szereztek, ám a kastélyba érkezve már csak a főtanácsos felakasztott holttestét találták meg, akit valószínűleg máig ismeretlen személyek értesítettek lelepleződéséről.

A háború után a kastély üdülőként üzemelt, egészen a 90-es évek elejéig, de már igencsak elhanyagolt állapotba került, több fal is leomlott az épületen belül, a korlátokat pedig több helyen ellopták, ezért az ide látogatók fokozottan ügyeljenek a testi épségükre!

Megjelenés:
Rovat: Turkálás a múltba