HANG-ADÓ

2015. január 6. kedd

NA-

 

Joe Cocker emlékére

 

37270998Summer in the City, Unchain My Heart, Up Where We Belong, You Can Leave Your Hat On… Gondolom nem kell további slágereket felsorolnom ahhoz, hogy tudjuk, kiről van szó.

Először mintegy kilencévesen találkoztam Joe Cocker zenéjével. Tisztán emlékszem rá, a Summer in the City volt, és meghatározó élményt jelentett. Amikor megláttam a tévében a fekete-fehér klipet, azonnal felhangosítottam, és néma csöndben hallgattam-néztem végig azt a bő három percet. Magába szippantott, megbabonázott. Aztán hetek múltán lecsengett a szám, egyre kevesebbet adták, már nem volt „hírértéke”, az én emlékezetemben azonban megmaradt, s mivel azóta közel húsz éve telt el, úgy hiszem, örökre meg is fog maradni.

Feleslegesnek érzem, hogy ecseteljem a zenész élettörténetét. Akit érdekel, az felmegy a Wikipédiára, vagy átolvassa a megannyi weblapot, ami Joe Cockerről szól. Élete stílust teremtett, és olyan hagyatékot hagyott, amelyből valószínűleg még hosszú ideig fog táplálkozni a stíluson belül mozgó generáció.

Ám Joe Cocker nemcsak egy adott réteget mozgatott meg. Úgy hiszem, nincs olyan zenész vagy igazi zenét szerető ember, aki ne ismerné el az életpályát. Jellegzetes hangját alig lehet utánozni, ezer másik énekes közül is nyomban felismerhető. De, ami igazán fontos, hogy karizmája volt. Egy igazi hús-vér karakter, semmi művi, semmi műanyag, csakis önmaga, a hamisítatlan ember, amiért a szó legnemesebb értelmében rajongani lehetett.

Joe Cocker művész volt. Zenész volt. Rögös útja ellenére született talentum, aki egyszerre volt barátja a hangszereknek és a zenéjét szerető embereknek. Megerősíteni természetesen nem tudom, de állítólag egy kedves, nyugodt ember hírében állt – amit én, nézve a vele készült interjúkat, minden túlzás nélkül el is hiszek.

2014. december 22-én, hetvenévesen hunyt el. Az interneten emberek milliói rótták le kegyeletüket, és mivel Joe Cocker zenéje már egészen fiatalon nagy hatást gyakorolt rám, elérkezett az idő, hogy ezzel a rövid cikkel én is megköszönjek mindent, ami a zenének és nekünk, hallgatóknak adott.

Nyugodjék békében!

https://www.youtube.com/watch?v=6Hxz6qJi-9k

Megjelenés:
Rovat: Hang-adó