ELMÉLKEDÉSEK

2015. január 6. kedd

BI-

Újra Újév

Megint eltelt egy év, megérkezett a következő, és ez okot ad arra, hogy elgondolkodjunk. Végig gondolhatjuk, mi volt 2014-ben, milyen jó, milyen rossz történt velünk és körülöttünk.

Bizony, tavaly sem történt csoda, olyan csoda, amilyenre évek óta várunk: Nem lett áfa mentes a könyv, nem lett hatékonyabb az oktatás, és – legnagyobb sajnálatunkra – még mindig nem lett trendi az irodalom, az olvasás. Változatlanul  funkcionális analfabéták tömegei hagyják el az iskolákat, és a nagyérdemű közönség továbbra sem a könyvesboltokat ostromolja, olthatatlan tudásvágytól űzve, inkább VVakárki és Mulatós XY fellépésein csápol, mert hát a kultúra az, amit a televízióban látunk. A tévécsatornákon még mindig szappanopera ér valóságshow-t, akciófilmek és bárgyú vígjátékok váltogatják egymást, hogy a különféle bulvárhíreket és egetverő celebszenzációkat csöpögtető műsorokról már ne is beszéljünk. Hiszen maholnap már az is hír lesz, hogy a soros popsi királynőnek letörött a műkörme… Mindeközben rajtam kívül senkit sem lepett meg, amikor egy átlagos képzettségű és értelmi szintű húszéves kolléganőmről kiderült, hogy nem ismeri az órát! Nem vicc – mert annak nagyon rossz lenne – sajnos, valóság: a fiatalok jó része nem tudja a mutatós óráról leolvasni a pontos időt, hiszen csak számokat kijelző típust használnak. Kiment a divatból az idő? Már nem tanítják az első osztályban az óra mutatóit? És mi lesz a következő? Nem tanulnak meg a gyerekek folyóírással írni, hiszen úgyis csak billentyűkön fognak pötyögni? Lehet, hogy amíg kicsit nem figyeltünk, ennyire megváltozott a világ? Lehet, hogy az 1×1 is kiment a divatból? Nem lepne meg, hiszen hallottam olyat, hogy a matematikatanár számon kérte a szülőtől, hogy a gyerek nem tud írásban osztani. Vajon mivel foglalkozhattak a matekórán, ha a szülőtől várta a tantárgya tanítását? Tévedés ne essék, nem feltételezem a pedagógusokról, hogy nem jól végzik a munkájukat, tudom, hogy túlterheltek, hogy alulfizetettek. Talán az iskolában van a hiba, talán a tantervekben, a követelményrendszerben? Nem tudom.

Az új év kezdetén azt kívánom magunknak, magyaroknak, hogy ebben az évben ne tapasztaljunk több hasonlót. A gyerekeknek kívánom, hogy tanuljanak meg írni, olvasni, számolni, urambocsá’ még az órát leolvasni is. A szülőknek munkát, megélhetést, hogy biztosítani tudják a tanuláshoz megfelelő körülményeket. A pedagógusoknak megbecsülést kívánok, és hogy minden iskolában legyen fűtés, világítás, és még kréta is.

Nekünk, irodalomszeretőknek, íróknak és olvasóknak pedig kívánom, hogy mindig legyen elég új könyv, kiadó és vásárló. Legyenek könyves ünnepek, szülessenek korszakalkotó művek, és a dedikálásokon úgy tolongjanak a könyvbarátok, mint a híres rockbandák koncertjein a rajongók

 És ha ez megvan, akkor már tettünk egy lépést egy szebb, érdekesebb és élhetőbb világ felé. Ehhez kívánok minden olvasónknak boldog új évet!

Megjelenés:
Rovat: Aktuális