KITEKINTŐ – Gladiator-születésnap

2015. január 6. kedd

Gladiator-születésnap

Marcellus Mihály írása

10631272_717820158286097_2673805313282463607_o

Az alapító Weixelbaum János és Marcellus Mihály

Van szerencsém néhány antik kori hagyományőrző csoportot ismerni kis hazánkban, ami természetesen nem csoda, hiszen – mint írónak – célom az, hogy regényeimben meséljek hazai római történelemről. Így aztán örömmel veszem a hasonszőrűek ismeretségét, akiket velem együtt megfertőzött az a hősi korszak, ami egy hatalmas birodalomhoz kapcsolta kicsiny hazánk nyugati felét.

Eme ismeretségek között szeretnék egy igazán patinás csapatot bemutatni, akik nélkül ma nem lenne római kori hagyományőrzés. Ők a Familia Gladiatoria csoport, akik idestova huszonkilenc éve igyekeznek bemutatókkal, színdarabokkal, felvonulásokkal, s rendhagyó iskolai történelemórákkal népszerűsíteni a korszakot, s ezzel megelőzhetetlen eredményt mutathatnak fel, hiszen ők voltak az elsők a világon, akik az ókori gladiátorjátékok megszüntetése után újra felelevenítettük ezeket az ókori szokást. Büszke vagyok rá, hogy kedves ismerősömnek tarthatom alapítójukat, Weixelbaum Jánost. Az embert, akivel minden kezdődött.

Az 1986-ban létrejött gladiator-egyesület az aréna-összecsapások mellett légiós felvonulásokat, barbárok elleni csatákat is bemutatott. Legnagyobb ilyen vállalkozásuk az 1990-ben végrehajtott Limesjárás volt, amelyen legiós felszerelésben meneteltek Aquincumtól az ausztriai Carnuntumig, útközben a nagyobb városokban gladiátorjátékokat bemutatva. Csapatuk a LEGIO II ADIUTRIX -ot választotta az Aquincumban majd 400 évig állomásozó legio emlékére.

Weixelbaum János ekképpen vall a kezdetekről: „1974-től 1986-ig karate edzőként dolgoztam. E harci eljárásból adódóan érdeklődtem más küzdelmi módok iránt is. 1981-ben került kezembe a “Kegyetlenség és civilizáció” című könyv, melyben a római gladiátorjátékokról olvastam tudományos értékű, és mégis olvasmányos értekezéseket.

10625035_814203651935175_9114121569871320656_n

A Familia Gladiatoria egyik bemutatóján

Először a játékok misztikus háttere és etikája, későbbi elolvasások során a küzdelmi módok és a felszerelés ragadta meg képzeletemet. A könyv ötszöri elolvasása után 1985-ben kezdtem hozzá az általam vezetett Váci Izzó MTE Karate Szakosztályának tagjaival az első rekonstrukciós kísérletekbe. Létrejött a FAMILIA GLADIATORIA. Ekkor még sehol másutt a világban nem működött gladiátorjátékok előadására szakosodott rekonstrukciós csoport.

Mint az úttörők esetében általános, nehézkes volt az eszközök elkészítése a kellő szakértelem és a hiteles ábrázolások, tárgyi leletek hiányában. Az egyszerűbb fegyvereket régebbi lakatos végzettségemre támaszkodva magam készítettem el. A bonyolultabb sisakokat, kardokat a nagymarosi Seregi György és munkatársa Vörös Gábor kovácsok alkották.

Első előadásunkra 1986. május 11-n került sor a Váchoz közeli Törökmezőn megrendezett fesztiválon. Kezdetben csak évi 6-10 előadást tartottunk.

Németh Péter Mikola költő inspirációjára elkezdtünk egy máig is tartó folyamatot, melyben túllépve a szakmai bemutatókon, eseményjátékokat, később szakrális játékokat mutattunk be a gladiátorjátékok, vagy légiós harcok során.”

A folytatás is igazán nagy eredményeket hozott Jánosnak és csapatának. 1990-ben az Aquincumi Múzeummal közösen hajtották végre a FAMILIA első valóban nagyszabású vállalkozását, a “LIMESJÁRÁS-t”. Teljes legiósfelszerelésben, gyalogosan járták be Pannoniát az Aquincum és az ausztriai Carnuntum közötti dunai limesuton. Közben a nagyobb városokban, mint Esztergom vagy Győr, galdiator-játékokat is bemutattak. Hazánkban ekkor láttak először legiós alakulatot. A következő években rendszeres szereplőivé váltunk a külföldi római fesztiváloknak. Előadást tartottak a katalóniai Tarragonában és a dániai Hjemsted fesztiváljain is, vagy a vágyott Saalsburg Museumban, hogy csak a távolabbiakat említsük.

Az évi 8-9 külföldi út és a hazai fellépések hangos sikerei ekkora felkeltették mások figyelmét is, így Jánosék követőkre találtak a szombathelyiek (XIV. Appolinaris Legio), valamint a komáromi Varro László személyében (Legio Brigetio, Legio Prima Adiutrix). Így méltán állítható, hogy Weixelbaum János és a Familia korszakalkotó ötlete hívta életre a hazai római kori hagyományőrzést, amiért én személy szerint is hálás vagyok.

10854296_847399321948941_1140848988327772750_o

A Familia Gladiatoria születésnapi ünnepsége: Weixelbaum János alapító mellett Gonda Attila (Cn. Cornelius Lentulus) a Nova Roma egyesület nevében pontifikál a szertartáson.

Ez évben Aquincumban tartották ennek az úttörő egyesületnek a születésnapját

Toborzás:

Az 1986-ban alapított, a világ legöregebb újkori gladiátoriskolája a Familia Gladiatoria, várja azokat a 14. életévüket betöltött fiukat és lányokat,akik kedvet éreznek a római kor gladiátorküzdelmeinek megismerése és gyakorlása iránt.

A jelentkezők megismerhetik a különböző gladiátor fegyverek használatát és szakképzett veteránok felügyelete alatt harcolhatnak azonos felkészültségű társaikkal. Meglévő légiós felszereléseink a légiók harci technikáinak gyakorlását is lehetővé teszik. Tagjaink egy baráti élő szerepjátékos csapat rendezvényeit is látogathatják, melyet társunk, Memnon vezet.

Az első szintvizsgákon túljutott gladiátorok lehetőséget kapnak a veteránokkal együtt harcolni Európa országaiban rendezet Római Fesztiválokon.

 A Vácott működő csoport felkészülése szeptember 17-től, hétfőn és szerdán 17 órától a váci Madách Imre Művelődési Központ 34-es termében (annak foglaltsága esetén más helyiségében) folyik.

Információk kérhetők: genesis@dunaweb.hu

Tel: 06 20 224 7734

Megjelenés:
Rovat: Aktuális