KÖNYVESPOLC

2015. január 6. kedd

BZ-

King második sötét tornya

Setét 2Kellemes felüdülés az első kötet emészthetetlensége után. Valahogy helyére ugrottak a dolgok, és olvasmányossá, megkockáztatom: olvashatóvá vált. Ahogy Yoda mester mondaná: „Sötét oldal simább, könnyebben járható:” A torony felé vezető út is most ilyenné lett.

Fülszöveg:A harcos-ban megismert Roland sebesülten, betegen, ám rendíthetetlenül halad célja, a titokzatos Setét Torony felé. Kietlen, veszélyekkel terhes vidéken visz az útja, ahol váratlanul egy ajtóba ütközik, amely az 1980-as évek New Yorkjába nyílik. A harcosnak át kell mennie ebbe a másik világba, hogy elhívja magával segítőtársait, akiket a feketébe öltözött ember cigánykártyán megjósolt neki. Így fonódik össze Roland, a harcos, Eddie Dean. a drogcsempész, Odetta Holmes, a gyönyörű, okos, ám egy balesetben megnyomorodott fekete lány, valamint Jack Mort, a gyilkos hajlamú könyvelő sorsa. A hármak elhívatása lélegzetelállító kalandokban bővelkedő, az „elmozdult világokban” játszódó könyv, amely, bár nem zárul le benne a főhősök sorsa, mégis élvezetes olvasmány.

A szereplők érdekesek. Egy drogdíler, egy tolószékes nő tudathasadással, egy férfi gyilkos vágyakkal. Bár azt még elképzelni sem tudja az olvasó, hogy fognak ők segíteni a harcos Rolandnak a torony felé vezető úton, de a karakterek, és a szituációik tele vannak lehetőségekkel.

Mikor a kötet lején King szakít a korábbi felállással, és elhagyjuk a kitalált western fantasy világot, és átlépünk, a mi realistább világunkba, óhatatlanul a következő gondolataim támadtak: A mester felismerte, hogy azt a stílust, mondavilágot ő nem tudja fenntartani hosszú távon. Anélkül biztos nem. Hogy olvasókat veszítene. Elgondolkodott, és hál Istennek arra jutott, hogy azon vizekre evez, ahol ő otthonosan mozog. Ami a mi kis jól ismert világunk, megspékelve egy kis King-fűszerrel, vagyis a realista világba, valami nem odaillő pottyan, jelen esetben a harcos, és az ő torony mániája.

Nagy szerencsénk, hogy így történt. A hármak elhivatása sokkal jobb kötet lett, mint az első. Remélem, így marad, de az majd eldől az úton a torony felé.

Megjelenés:
Rovat: Könyvespolc