KÖNYVAJÁNLÓ – Gantner Ádám: A Szobapincér

2015. november 2. hétfő

 – Egy budapesti ötcsillagos szállodában, mai magyarosságon, bizony kevésbé ideális zsidó származású munkavállalónak lenni –

a szobapincer_borito_v3.cdrA Szobapincér

A modernkori nyugati úri osztály és a hazai cselédség metszéspontja – áhított luxusba csomagolva – Budapesten, egy fedhetetlen hírű, ötcsillagos szállodában.

Kőkemény kelet- európai történet a rendszerváltás veszteseiről. Napjaink Magyarországának lényegében ismeretlen munkahelyi szegletébe kapunk meghívást, amiről a józan életű civileknek fogalmuk sem lehet. Betekintést nyerhetünk, az újkori munkásosztály, nevezhetjük akár helyenként zsidó proletáriátusnak, kevésbé cizelláltan: modernkori cselédség munkahelyi életében. Messzire a biztonságot nyújtó értelmiségi léttől, a fehérgalléros „irodisták” normálisnak mondható hétköznapjaitól.

Civil ember számára, aki „ideális” esetben csak vendégként nyer bebocsátást, akár egy étteremben, akár egy szállodában, felfoghatatlan munkahelyi ritmusba találja magát. Kőkemény gladiátorok vívják, ketrecharcosokhoz méltó véres csatáikat, az életben (munkában) maradásuk érdekében.

A történet főhőse, Giorgio,- neve ellenére- zsidó származású szobapincér, aki egy „élményekkel” tarkított esztendejét meséli el, amit egy nagyhírű budapesti luxus szállodában él meg.

Soha azokat az élményeket!

Tolvaj felszolgálók, a cselédsorba taszított szobalányok, homofób antiszemita szakácsok, a hazai munkaerőt mélyen lenéző nyugati management, és a hotel vonzáskörének járulékos elemei: a prostituáltak és futtatóik.

A könyv tartalma egy mondatba zsúfolva:

„Nem mindegy, hogy az ember hol, milyen munkahelyi környezetben zsidó, a legkevésbé sem zsidó származású (goj) kollégái szoros gyűrűjében”

Megjelenés:
Rovat: Könyvespolc