KÖNYVESPOLC

2016. február 1. hétfő

BZ-

Chuck Palahniuk – Túlélő

TúlélőAz én szememben a Palahniuk a modern irodalom fenegyereke. A regény műfajának Tarantinoja. A leghíresebb műve (Hollywoodnak hála) a Harcosok Klubbja, de biztosan állíthatom, hogy Kísértettek vagy a Láthatatlan szörnyek sem marad el ettől. Biztos voltam tehát abban, hogy mikor a kezembe veszem a Túlélőt, megteszem az első lépést az emberi elferdültség sötét leple mögé, készen arra, hogy szociális sokkot kapjak.

Tender Branson egy öngyilkos szekta, a Krédó Egyház tagja. Abszurd vallási közösségében a civilizáció összes agyréme sűrítve jelenik meg: teljes beolvadás és totális magány. Szektája tömeges öngyilkossága után Branson magára maradva fejest ugrik a tömegkultúrába, ahol meglátják a benne rejlő spirituális lehetőséget. Hamis önéletrajzot írnak neki, átfazonírozzák és kiképezik televíziós prédikátorrá. Márkanév lesz, mint a vitaminok, az arcszeszek vagy az autók.
De a médiapörgésben hiába minden gyorsító, hangulatfokozó- és javító, a hírnév is hamar lankad, így a valóban természetfeletti képességekkel bíró, beszédes nevű Fertility jóslatait közvetíti a népnek. Ám egy jóslat bekövetkezte után a káosz magával sodorja mindkettőjüket. Nem várat soká magára a végkifejlet sem, a számos bizarr fordulatot követő gépeltérítés. Branson megkíméli az utasokat, megkegyelmez a pilótának, és azt várja, hogy a nyilvánosság szeme láttára térhessen meg az Úrhoz. Hacsak túl nem éli.

Mondhatnám, hogy felkészülten kezdtem neki az olvasásnak, de még így meghökkentem néha. Aki a szokványos kalandregényeken szocializálódott, azt óvva inteném ettől a könyvtől, inkább ínyencek kóstolgassák, mert itt aztán … van végletekig kificamodott világ, ahol több ember akar meghalni, mint élni… előre levédett nevű gyógyszerek, amelyek nem is kerültek kifejlesztésre, mégis gyógyírt adnak a valóság ellen… gyilkos szekták, lelketlen producerek… mindent bedaráló marketing gépezet… egy zuhanó repülőn elmondott, fekete dobozra rögzített életút vallomása… olyan oldalakra írva, amelyek visszafelé számozódnak, egyre közeledve a nullához.

Ha elkapod a fonalat, és megérted mit akar Palahniuk mondani, nagyszerű élményben lesz részed.

Megjelenés:
Rovat: Könyvespolc