PENNA MOVIE MAKER

2016. március 1. kedd

DL-

A hullám

(Bølgen)

Az átlagember, aki havi egy-két alkalommal ül be a moziba, vagy otthon a tévé előtt szemezget a millió csatorna palettájáról, az esetek jelentős többségében amerikai alkotásokkal találkozik. Azt is lehet mondani, hogy szándékosan ezeket keresi és választja, mivel Hollywood ontja magából filmjeit, akár jók, akár nem. Persze vannak még tömegtermelő Bolgen_1országok, mint például India, de nem árt néha nyitott szemmel járni és felfigyelni más nemzetek értékes gyöngyszemeire. Itt szeretném kiemelni a spanyolok valamint a skandináv országok remekműveit. Az utóbbi években rengeteg kiváló alkotással találkozhattunk. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy az amerikaiak előszeretettel másolják ezeket a filmeket, egy-két év elteltével az eredeti film megjelenése után jönnek a remake- ek. Az e havi ajánlott mozi egy norvég katasztrófafilm, amelynek története valószerű és bármikor megtörténhet.

Norvégiában az elmúlt évszázadban több olyan katasztrófa is történt, melyet a fjordok mentén, hegyekről leomló óriási szikladarabok okoztak. Ezekben az esetekben a vízbe hulló hatalmas kőtömeg, olyan mértékű cunamit indított el, amely településeket pusztított el. Napjainkban is vannak ilyen veszélyeztetett területek, melyeket a modern techinka segítségével, geológusok és szeizmológusok tartanak szemmel. Ilyen Norvégia egyik leglátogatottabb idegenforgalmi célpontja, a Geiranger- fjord is, mely 2005 óta a világörökség részét képezi. A fjordot folyamatosan veszélyezteti az Akerneset hegy, ami bármikor beleszakadhat a vízbe. A felszabaduló 80 méteres hullám, tíz percen belül, több települést is a nullával tenne egyenlővé.

A Roar Uthaug által rendezett mozi főhőse Kristian (Kristoffer Joner), a tapasztalt geológus, akiBolgen_2 családjával együtt éppen elhagyni készül Geiranger városát. A dobozolást követően, két gyermekével, az utolsó komppal kellene indulnia, míg felesége még lehúz egy műszakot a helyi szállodában, ahol dolgozik. Kristian, még a komp indulása előtt furcsa, a hegyen zajló eseményekre lesz figyelmes, ezért még megáll volt munkahelyén, hogy megossza véleményét a geológus-szeizmológus csapattal. Nem tudja még, hogy ez végzetes hibának bizonyul, mert már nem lesz kiút a városból……

Egy jó és izgalmas katasztrófafilmez nincs szükség meteorokra, űrlényekre, sokszor elég, ha a való világból merítünk ötletet. Szintén nem kell milliókat beleölni egy filmbe, hogy az a saját látványába fulladjon bele. És nem utolsó sorban, készülhetnek jó mozik nemcsak Holly- és Bollywood gyáraiban. Járjunk nyitott szemmel és válasszunk csak bátran a skandináv és spanyol filmek közül is, nem fogunk csalódni. Jó szórakozást!

Megjelenés:
Rovat: Szélesvászon