JÁRÓFÖLD

2016. március 1. kedd

MM-

A Vasas-szakadék mélyén

DSC_0050DSC_0042A február végi elő-tavaszban ismét Pilis, ismét a Kőhegy volt az úti célunk. Ám egy régi élményt felidézve  – a Vasas-szurdok jelentette ezt az emléket – átvágtunk a hegy fennsíkján, hogy az északi oldalon leereszkedve végigdagonyázzunk a sártengeren. Megérte. Újra megpillanthattuk azt a különleges képződményt, ami egyedinek mondható nemcsak a Pilisben, hanem hazánk más hegységeiben is.

A sárga csíkról a zöld barlang jelzésre térve értünk el a Vasas-szakadékhoz. A Cseresznye-hegyet megkerülve jutunk el a szakadék egyetlen bejáratához. A szurdok különlegessége a mérete, helyenként két kinyújtott kezünkkel érinthetjük a függőleges falakat, olyan keskeny ez a hely. Valószínűleg a földkéreg rengése okán jött létre: a fal egy darabja elvált a hely tömbjétől, s
nyilván a vízfolyásnak köszönhető, hogy keskeny és mély meder alakult ki ebben a mintegy 250 méter DSC_0053hosszú, szétnyílt kőhasadékban. Beljebb ereszkedve fokozatosak szűkül, majd a végén egy barlang nyílása tűnik fel, s ez zárja a mélyedést. A nevét a vas elszíneződött nyomai miatt kapta, amelyek megfigyelhetők a sziklafalakon.

Mindenkinek ajánljuk, hiszen könnyen megközelíthető akár a Kő-hegyen át, akár Lajosforrás felől, akár pedig Szentendréről, a Dömörkapu és a Lajosforrás felé vezető út elágazásától felfelé indulva a zöld jelzésen.

Megjelenés:
Rovat: Járóföld