PENNA MOVIE MAKER

2016. április 1. péntek

DL-

A medve nem játék, avagy hosszú út az Oscar- ig

Visszatérő 1
A címet olvasva sokan azonnal kitalálhatták, hogy az e havi ajánlott film A visszatérő.  A főszereplő pedig nem más, mint Leonardo DiCaprio. Az említett hosszú út, igaz a filmre és DiCaprio életére egyaránt. Leonardo munkássága sok más színész számára irigyelésre méltó. Az elmúlt két évtizedben a mozivásznon keresztül láthattuk felnőni az Egy kosaras naplójából megismert kis srácot, aki ezt követően hős szerelmest játszott a Rómeó és Júliában, majd a Titanic- ban életét adta azért, hogy Rose Dawson tovább élhessen. A vasálarcos és A part után ízlésesen és kiválóan válogatta meg szerepeit. Meggyőződésem, hogy az egyébként rendkívül tehetséges Leo életében ez volt a fordulópont, ahonnan nem könnyű, de egyenes út vezetett a sikerig. A New York bandái és a Kapj el, ha tudsz után következett az Aviátor, majd A tégla. Ezután a Véres gyémánt, a Viharsziget, valamint az Eredet. Nagyszerű filmek egytől-egyig. A Django elszabadul és A nagy Gatsby után pedig két legutóbbi szerepe a Wall street farkasa és A visszatérő volt. A léc itt is magasan maradt, nem csalódtunk. DiCaprio neve mára minőséggé forrott. Nem kisebb rendezőkkel dolgozott együtt, mint Martin Scorsese, Quentin Tarantino, Christopher Nolan, Clint Eastwood, Alejandro G. Iñárritu vagy James Cameron. Az idei évig 5 Oscar díjra jelölték, de a jelölésekből nem lett szobor. Idén fordult a kocka, a hatodik már aranyat ért. Nem túlzok, ha azt mondom, hogy egy világ szorított érte. Kitartó munkája meghozta gyümölcsét.

A visszatérő története nem bonyolult. Témája a bosszú. Hugh Glass (Leo) és társai prémvadászok. AzVisszatérő 2 egyik vadászat alkalmával indiánok támadják meg őket, ami után menekülni kényszerülnek. A hajsza alatt Glass-t brutális medvetámadás éri, amibe kis híján belehal. A többiek szemében már csak kolonc a súlyosan sebesült társ, aki lassítja őket. Hárman, beleértve Hugh fiát is, hátra maradnak, hogy cipeljék a sebesültet, míg a többiek elindulnak hazafelé. A sebesülttel maradtak egyike John Fitzgerald (Tom Hardy), meggyilkolja Glass fiát, annak szeme láttára, majd sorsára hagyják a tehetetlen férfit. A bosszúvágyból erőt merítve, Hugh összeszedi magát és útnak indul, hogy beteljesítse bosszúját.

A film nem sikerült rosszul, de azt kell mondanom, hogy annyira nem is eget rengető. Megérdemelte DiCaprio az Oscar-t? Úgy gondolom, hogy a visszatérőért nem biztos, de a korábbi alakításaiért már régen a vitrinében lenne a helye minimum egy szobrocskának. Óriási tehetségéhez nem fér semmi kétség. Ha hű marad önmagához, és hasonlóan kiváló alakításokkal kecsegtet minket, könnyen lehet, hogy nem ez lesz az utolsó. Jó szórakozást!

Megjelenés:
Rovat: Szélesvászon