KÖNYVESPOLC

2016. április 1. péntek

BZ-

A nagy illúzió

 

A nagy illúzióA nagy illúzió az én Aliz csodaországban történetem. Az utazóregényem, ami oda visz, ahová más utazó regények nem mernek. Szembenézés az elmúlással, a halál arcába nevetés. A regény sokáig készült, fura éjszakákon át, különös hajnalokon keresztül íródott a történet, míg végül elnyerte a mostani formáját, amit már polcra lehet tenni.

Fülszöveg: Tom Pastor a képzeletének rabja. Szerelmi élete viharos, hétköznapjai keservesek. Alig létezik számára más, mint az ecset és a vászon, hogy illúzióit valósággá álmodhassa.
Tom negyvenéves, festőművész, és egy nap arra ébred, hogy halott.
De az életének ezzel még koránt sincs vége.
A túlvilági sötétség sivatagában megcsörren egy piros telefonfülke készüléke: a vonal másik végén felcsendülő hang akar tőle valamit.
Hősünk elindul hát beteljesíteni a küldetését, útját nem gátolja sem tér, sem idő, ezen a helyen vígan megfér egymás mellett Edgar Allan Poe és Charlie Chaplin, Drakula gróf és a Gyáva Oroszlán, Salvador Dalí szürrealista rémálma és Tom Pastor Keselyűembere… Szerelem és halál.
A nagy illúzió a megismerhetetlen felfedezésének regénye, édes-bús felnőttmese a boldogság kereséséről és megtalálásáról, ott, ahol a legkevésbé számítanánk rá.

Az én túlvilágom nem csupa füst, lávafolyam, patás ördögök, kín és agónia, mint ahogy nincsenek angyalok, fanfárszó és mennyek kapuja sem. Vannak helyette régi ismerősök, letűnt korszakok bálványai, akikkel összefuthat az ember. Költők, rockzenészek, egykori szerelmek. Minden sarkon szembe jöhet velünk a kedvenc festőnk, vagy a több évtizede halott apánk. Ez a másvilág inkább a lehetőségeké.

Azért vannak nehézségek.

„Ha elfelednek, meghalsz!”, mondja a kötet alcíme. Az ember életének legfenyegetőbb árnya az elmúlás. Rányomja a bélyegét a mindennapokra. Mindez a Keselyűember képében testesül meg, aki begyűjti azokat, akikről az élők már megfeledkeztek, akiknél elszakad a vékony fonál, ami a világhoz kapcsolja a lelket.

A nagy illúzió széttépi ezt a sötét árnyat, és új arcát mutatja a túlvilágnak. Itt minden színesebb, kalandosabb, az életben elkövetett hibák helyrehozhatók, nem csak a főszereplőnk, Tom találhatja, meg amit keres, de az olvasó is.

Benyák Zoltán

Megjelenés:
Rovat: Könyvespolc