JÁRÓFÖLD

2016. április 1. péntek

MM-

Túra a jános-hegyi és a hárs-hegyi kilátók között

A mai cikk aligha beszél járóföldnyi útról. Ma kedvet szeretnék csinálni egy röpke, egyetlen délelőttnyi kiruccanáshoz olyan helyre, ami talán senkinek sem ismeretlen. Ez az egy hely tulajdonképpen kettő: a János-hegy csúcsa és vele szemközt, tőle északra, a Hárs-hegy teteje. Mindkét magaslaton egy-egy kilátó áll.

imagesAz első kilátó patinás, igazán szépen megfaragott, tradicionális építmény és részese történelmünknek. A főváros legmagasabb pontján, az 527 méter magas János-hegy tetején „ül”. Erzsébet-kilátónak nevezik és nevét onnét kapta, hogy egykori királynénk is tapodta e hegy tetejét. Schulek Frigyes tervei alapján készült, zömében Pilisborosjenőről szállított mészkőből. 1910. szeptemberében adták át a közönségnek. Kora egyik legnagyszerűbb épülete lett. A hegy, amit ural, a főváros egyik leglátogatottabb hétvégi célpontja  a mai napig: itt a Libegő, nem messze a gyermekvasút és kicsit arrább a Normafa, amely télen szánkózást, sielést, nyáron pedig – ha mást nem – rétesevést biztosít a büfékben…

A másik építmény patinában meg sem közelíti a jánoshegyi kilátót. Az egyszerű, fából készített, mészkőkaankarolykilatoefd7 lábazatra állított építmény az első magyar környezetvédőként számon tartott erdőmérnökről, Kaán Károlyról kapta a nevét. Ahogyan a kilátó, így a környék, a Hárshegy tömbje is sokkal vadregényesebb, mint a János-hegyé. Itt nincsenek játszóterek, nincs parkoló, ahová a kocaturisták letehetik autójukat, hogy aztán alig százlépésnyi mozgást, rétes- és lángosevést követően máris visszaülhessenek és hazamenekülhessenek a civilizációba egy „jókora” túra után. A Hárs-hegy érintetlenebb terület és ez a legfontosabb értéke, egyben az előnye is a János-heggyel szemben. Közvetlenül a kilátó tömbje alatt egy táblát találtam, „Örökerdő” felirattal. Az ebben foglalt cél éppen azt szolgálja, hogy a környék megőrizze ősi, természetes hatását.

Mindkét kilátó környékét, mely láthatóan különbözik egymástól, szívesen ajánlom figyelmükbe. Érdemes ellátogatni, hogy érezzük a különbséget. De a leglényegesebb: mozogni egyet a szabadba.

Megjelenés:
Rovat: Járóföld