TURKÁLÁS A MÚLTBA

2016. április 1. péntek

PG- másolata

Elhagyott Létesítmények és Épületek Magyarországon

14. rész

Zárjunk a Kezdetekkel!

 20140406_154157 20150208_153401

Ezen írásomat a sorozat befejező részének szánom, mivel áprilistól különböző ügyekből kifolyólag huzamosabb időre külföldre távozom. Sokat gondolkoztam azon, hogy miként kéne a „Turkálás a múltban” rovatot méltóképpen lezárni, végül arra a döntésre jutottam, hogy repüljünk vissza oda ahol ez a számomra szép hobbi elkezdődött, Szentkirályszabadjára.

A szentkirályszabadjai laktanya –melyet a környékbeliek sokáig csak „Szovjetszentkirálynak” becéztek – jó ideje az első számú úti cél azok számára, akiket vonzanak az elhagyott épületek és létesítmények. Én is többször visszalátogattam az elmúlt években a területre, amely minden alkalommal tudott újat mutatni.

„Szovjetszentkirály” története

A mára szellemvárossá vált létesítmény legtöbb épületét a 60-as, 70-es években húzták fel, a Magyarországon állomásozó orosz és ukrán katonai alakulatok számára. Az itt töltött évek alatt kialakították a saját maguk kis városát, melyben volt óvoda, általános- és középiskola, tornaterem, étterem, vágóhíd, mozi és színház. A kényelmes lakhatást ötemeletes panel- és „kijevi” stílusban épült téglaházak biztosították.

A folyamatosan végbemenő változások miatt 1988-tól fokozatosan kiürítették az épületeket, a kilencvenes évek elején az utolsó lakók is elhagyták a területet, bár néhány év elteltével sokan visszatértek és hátrahagyott ingóságaikért.

Pusztulás és Népszerűség

20140307_150326 IMG_9950

A rendszerváltás után a létesítmény, a Veszprémi Önkormányzat tulajdonába került. Sajnos őrzés hiányában megkezdődött az épületek lassú kifosztása, amikben napjainkra – közel negyed század elteltével – az enyészet lett úrrá.

Ám a rongálókkal és gyűjtögetőkkel párhuzamosan egyre több kalandvágyó kezdte el kutatni a terület. Egy naposabb hétvégén rengeteg „katasztrófa turista” fordul meg az elhagyott lépcsőházakban és szobákban. A paintball játékosok körében is közkedvelt célállomás, az elhagyott üres épületek kiváló lehetőséget nyújtanak a népszerű szabadidős tevékenység gyakorlására.

20150208_153525Az objektumot hatalmas erdők veszik körül melyek akár túrázásra is lehetőséget nyújtanak. A legdélebbre eső panelház erkélyeiről csodás, Balatonra néző panoráma tárul elénk.

A tavalyi év végén felpörögtek az események Szentkirályszabadján. Az Önkormányzat egy máig ismeretlen magánszemélynek adta el a területet, aki az őserdővé összenőtt fenyveseket, elvadult bokrokat kivágatta, tiltó táblákat helyezett ki a kapukhoz. Ennek ellenére a terület saját felelősségre a mai napig látogatható.

Végezetül szeretném megköszönni Tagoknak a lehetőséget, amiért cikksorozatom megjelenhetett!

Köszönet illeti az Olvasókat is amiért érdeklődéssel fogadták a „Turkálás a múltban” rovatot!

20150208_155601

További sikeres munkát kívánok a „Penna” Csapatának!

 

Megjelenés:
Rovat: Turkálás a múltba